In het vakblad Logistiek.nl verscheen afgelopen week een artikel waarin business unit director Liquid Logistics uitlegt waarom hij de iSHARE afsprakenset toejuicht en welke rol de XS-ID van Secure Logistics daarin speelt. De XS-ID is een veilige digitale identiteit die gebaseerd is op de iSHARE afsprakenset. Van Logistiek.nl hebben wij toestemming om het artikel te plaatsen:

Den Hartogh Logistics is aangehaakt op de iShare afsprakenset. De logistiek dienstverlener gebruikt de iShare-identiteit om chauffeurs eenvoudiger te laten inloggen bij terminals, zoals die van ECT. Joep Aerts, business unit director liquid logistics bij de onderneming: “Hoe meer logistieke bedrijven dit omarmen, des te gunstiger het is voor alle deelnemers.”

Dat Den Hartogh Logistics gebruik is gaan maken van de iShare afsprakenset komt voor een belangrijk deel doordat er volgens Aerts bij de opzet is gekeken naar de positie van logistiek dienstverleners. “Ik heb als logistiek dienstverlener liever niet dat elke terminal zijn eigen ding doet en dat chauffeurs als gevolg daarvan met tig kastjes in hun wagen rondrijden. Dat is met deze afsprakenset ook niet nodig.”

Promoten

Het feit dat de business unit director liquid logistics nu de iShare afsprakenset promoot heeft een belangrijke reden. “Hoe meer partijen in de logistieke keten overstappen op deze iShare afsprakenset, des te meer profijt hebben alle deelnemers.”

‘iShare afsprakenset bespoedigt aanmeldproces’

Aerts legt zijn opmerking graag met een voorbeeld uit. “Onze chauffeurs komen op veel plaatsen en verzorgen activiteiten voor heel veel verschillende klanten. Ze komen op terminals voor het op- of afzetten van een container. Dat doen ze duizenden keren per jaar, alleen al bij de ECT-terminal. Voor het op- of afzetten van een container moeten chauffeurs aangemeld zijn.” Daarvoor gebruiken de Den Hartogh chauffeurs nu de ECT-app, die werkt op basis van de iShare afsprakenset. “Die app helpt bij het bespoedigen van het aanmeldproces. Ook zien onze chauffeurs in de app of een container klaar is om opgepikt te worden.”

ECT-app en CargoCard

In de ECT app is de iShare afsprakenset geïmplementeerd door Secure Logistics. Dit is het bedrijf achter de CargoCard, wat ook gezien kan worden als een standaard in het Rotterdamse havengebied. Deze CargoCard is een pas waarmee chauffeurs zich op één en dezelfde manier kunnen aanmelden en identificeren bij verschillende logistieke locaties in Rotterdam. De ID die chauffeurs hebben voor de CargoCard en de fysieke pas kan nu dus ook digitaal gebruikt worden.

‘Brede omarming afsprakenset van groot belang’

Volgens Aerts is het van groot belang dat de logistieke sector standaarden, zoals de iShare afsprakenset, breed omarmt. “Zo hoeft een chauffeur niet voor elke terminal zijn eigen paswoord en identiteit hoeft te onthouden. Via iShare kan hij zich met één identiteit toch bij veel locaties aanmelden en gebeurt dit gegarandeerd op een veilige manier. Achter de schermen zorgt de iShare afsprakenset ervoor dat bedrijven data veilig met elkaar kunnen delen. Hoe meer bedrijven deze dataset omarmen,  des te gunstiger is dat voor alle partijen in de logistieke keten.”