Stipel staat voor Stichting Persoonscertificatie Energietechniek. De stichting heeft als doel te komen tot een eenduidig systeem in het aanbod aan examens in de elektro- en gastechniek. Zo’n 40.000 vakmensen in Nederland zijn in het bezit van één of meerdere Stipel certificaten. Stipel beschikt over een centraal register, dat sinds kort gekoppeld is met het Digital Safety Passport (DSP) en bijbehorende app.

Versnippering
Dankzij de koppeling komen certificeringen uit het register automatisch bij de DSP-houder in zijn app. Mark Polman van Stipel licht deze stap toe: ‘Wij vinden het belangrijk dat het Stipel certificaat altijd beschikbaar is in actuele en geverifieerde vorm voor zowel de certificaathouder als de opdrachtgever. We hebben daarom gekozen voor aansluiting bij het Digital Safety Passsport. Dit voorkomt versnippering van apps en pasjes, want het aanbod opleidingen en trainingen in onze sector is groot. Bovendien is het ook vanuit een zakelijk perspectief handiger om aan te sluiten bij een geaccepteerd initiatief’.  Certificaten die zijn uitgegeven door DNV en KIWA zijn In het Stipel register opgenomen. De certificaten van andere certificerende instanties volgen naar verwachting nog dit jaar.

Informatiehub
Het Digital Safety Passport ontwikkelt zich steeds meer als betrouwbare informatiehub. Meer dan 450 opleidingen uit officiële registers worden inmiddels automatisch bij de juiste persoon gezet. Naast het Stipel register zijn ook het Centraal Diploma Register, het certificatenregister van de Stichting Industriële Reiniging, het Deltalinqs Examen Register, de Generieke Poortinstructie en het TCVT-RA register gekoppeld met het Digital Safety Passport. Dankzij de app kan DSP-houder makkelijk en veilig zijn of haar kennis en kunde aantonen.