Wat hebben Gerard van der Hoeven, Ries Bode CBM en Cor Stolk met elkaar gemeen? 100% inzet voor veilige en soevereine datadeling voor efficiëntere logistieke ketens!

De bits en bytes vliegen in het rond als Gerard van der Hoeven (directeur iSHARE Foundation), Ries Bode (digicommissaris van o.a. Secure Logistics, iSHARE en voorzitter van digiGO.nu) en Cor Stolk (directeur Secure Logistics) elkaar ontmoeten. Onlangs spraken zij samen onder meer over de noodzaak en kansen van een datagedreven economie met datasoevereiniteit en interoperabiliteit als fundament.

Het zijn termen die ingewikkelder lijken dan ze zijn. Iedereen kent voorbeelden van dezelfde data die van het ene systeem in het andere systeem worden geklopt. Bovendien wordt vaak te veel data gedeeld, zonder dat daar noodzaak voor is. Dat is behalve inefficiënt ook fout- en fraudegevoelig. iSHARE en Secure Logistics zetten zich in om dit slimmer en vooral veiliger te organiseren.

Het uitwisselen van gegevens valt of staat met vertrouwen. Met wie wil je welke data delen en wat mag er dan mee gebeuren? iSHARE heeft een sterke basis neergezet om in zijn algemeenheid veilig data tussen organisaties uit te wisselen. De juridische, technische, operationele en functionele afspraken van het iSHARE-afsprakenstelsel zijn zorgvuldig samengesteld en worden doorlopend beproefd in de praktijk. Steeds meer organisaties treden toe tot het iSHARE-stelsel om elkaar te machtigen tot elkaars data.

Secure Logistics biedt binnen het stelsel als eerste iSHARE Identity Provider een zogenaamde iSHARE compliant identiteit, de XS-ID. Met deze digitale identiteit bepaalt de gebruiker met wie hij namens zijn werkgever welke data deelt. Aan de andere kant weten bedrijven en instellingen dankzij de XS-ID met wie en welke organisatie zij data uitwisselen. Daar kunnen zij vervolgens rechten en rollen aan verbinden. Dat is dé basis voor vertrouwen en daarmee ook voor veilige gegevensuitwisseling binnen specifieke ketens en sectoren, bijvoorbeeld de logistiek.

Voor de open Nederlandse economie is het belangrijk om data internationaal volgens Europese normen te kunnen delen. Daarom is iSHARE partner van onder andere i4Trust.org, International Data Spaces Association (IDSA) en Gaia-X Association for Data and Cloud (AISBL). iSHARE helpt bedrijven om laagdrempelig deel uit te maken van de internationale datagedreven economie. En ook daarbinnen is de XSID inzetbaar.

Het iSHARE afsprakenstelsel en de XS-ID worden nu al succesvol ingezet om logistieke datadelingsvraagstukken op te lossen. Wil je weten waarom ook jouw organisatie baat heeft bij digitale identiteiten, datasoevereiniteit en datadelen? Neem contact met ons op via sales@secure-logistics.nl, we praten je graag bij.