De CargoCard maakte zijn start in 1998 als toegangscontrolemiddel voor Rotterdamse haventerreinen. Inmiddels maken dagelijks zo’n 30.000 chauffeurs gebruik van de CargoCard voor een snelle, efficiënte en privacy vriendelijke toegang tot bedrijfsterreinen en logistieke processen.

Het succes is met name te danken aan het slimme concept achter detechniek. Een eenmalige zorgvuldige controle van identiteit, die vervolgens vastgelegd wordt op een smartcard met biometrische beveiliging. Zo ontstaat een gestandaardiseerde digitale identiteit, die in allerlei processen ingezet kan worden, zoals onbemande toegangscontrole.

De CargoCard maakt gebruik van de ‘fingervein’, het onderhuidse aderpatroon dat voor ieder persoon uniek is. Minimaal 98 procent komt met een CargoCard probleemloos door onbemande toegangscontrole – een aanzienlijke versnelling van het proces, zo’n 60 procent.

De CargoCard is in transporterend Nederland een bekend identificatiemiddel. Breed verspreid én geaccepteerd zorgt de CargoCard voor een snelle toegangsprocedure bij toegangspoorten. Snelheid en optimale beveiliging zijn daarbij sleutelwoorden. Een koppeling met achterliggende logistieke systemen zorgt voor nog eens eenzelfde versnelling. Deze versnelling en de bescherming van persoonsgegevens is voor TLN reden om de CargoCard te omarmen als een veilig, snel en efficiënt toegangscontrolemiddel.

Chauffeurs met een CargoCard identificeren zich, zonder dat zij telkens hun identiteitsbewijs hoeven te overleggen. Uit onderzoek – dat in opdracht van TLN is uitgevoerd – blijkt dat dit veiliger is dan identificatie met het eigen identiteitsbewijs. Immers, je kunt met je ID-bewijs een hypotheek afsluiten, met je CargoCard niet. Dat beschermt je tegen identiteitsfraude. De digitale identiteit van de CargoCard is daarom zeer geschikt om je te identificeren in je werkomgeving, zowel on- als offline.

TLN zoekt samen met Secure Logistics naar een uitbreiding van de toepassingsmogelijkheden van de CargoCard. Op de CargoCard is onder meer vastgelegd of een chauffeur de benodigde opleidingen heeft om op een terminal te komen. Wanneer certificaten dreigen te verlopen, ontvangt de chauffeur automatisch bericht. De CargoCard kan ook worden gebruikt als betaalkaart. Secure Logistics verzorgt via de CargoCard de betaling bij een truckparking en truckwash via een verzamelfactuur. Dat neemt beide partijen werk uit handen.